Miért éri meg napelemes rendszerre költeni az otthonfelújítási támogatásból?

Miért érdemes beruházni a napelemekre, ha most tapétázásra vagy csempézésre is kérhetnék állami támogatást?

A napelemek előnye a legtöbb ingatlankorszerűsítő és otthonszépítő munkával szemben, hogy biztosan visszahozzák a kezdeti befektetés árát! A legtöbb ingatlanfelújítás csak a lakók komfortérzetét növeli, vagy esztétikusabbá teszi a lakókörnyezetet. Az otthon kifestésekor, a burkolatok cseréjénél vagy új bútorok és konyhai gépek vásárlásakor eszünkbe sem jut azok megtérülési idején gondolkodni, hiszen soha nem fognak pénzt termelni nekünk az új színek és formák. Nem beszélve arról, hogy amíg a napelem kitermeli az árát, addig más esztétikai beavatkozások károsodhatnak, és újbóli felújítást igényelnek. A szobák tisztasági festése például 5 évente javasolt. A fürdőszoba felújítása, a kád vagy a zuhanyzó cseréje maximum az ingatlan értékét növelheti, ám amennyiben nem tervezzük eladni az otthonunkat, az optikai csinosítás egyáltalán nem fogja gyarapítani a pénztárcánkat.

Egy ingatlan modernizálása során a nyílászárók cseréje, a fűtésrendszer korszerűsítése vagy a szigetelés hozhat számottevő csökkenést a fűtésszámlában, de ennek előnyeit sem élvezhetjük egész évben, hiszen nyáron nem kapcsoljuk be a fűtést. A radiátorok vagy a kazán lecserélésekor eszünkbe sem jut azon mérgelődni, hogy csupán az év egyharmadában vesszük valós hasznukat, ám az egész évben működő napelemeknél, mégis megkérdőjelezik a létjogosultságukat. A napelemek viszont egész évben termelnek, természetesen napos időben, főleg nyáron több energiát képesek előállítani, hiszen magasabb a besugárzás és a napsütéses órák száma is több, de télen sem állnak tétlenül a tetőn.

Miért éri meg napelemet telepíteni

A napelemes rendszerek telepítésénél az egyik leggyakoribb kérdés, hogy mennyi idő alatt térül meg a befektetés?

Nyilvánvaló, hogy minél több energiát termel a rendszer és minél magasabb az energiafelhasználás az ingatlanban, annál jobb a napelemek megtérülése, még a magasabb beruházási költségek ellenére is. A megújuló energiaforrások, így például a napelemek által generált energia használata az otthoni áramellátás biztosításához számos előnnyel jár. A legfontosabb, hogy a napelemekből profitálhat az egész család. A befektetés hozama elsősorban a villanyszámla csökkenésében jelentkezik, hiszen a rendszer képes megtermelni az általunk felhasznált energiát, másodsorban pedig a szükséges mennyiségen felüli energia a halózati visszatáplálás miatt automatikusan a szolgáltató felé vándorol. A túltermelésünk nem veszik el, hiszen a felszerelt mérőberendezések lehetővé teszik, hogy ingyenesen felhasználhassuk a korábban hálózatba töltött energiát akkor, amikor kisebb az önálló termelésünk, mint az általunk felhasznált energia. A napelemek megtérülése 7 éven belül elérhető, azaz a rendszer kiépítésére szánt összeg apránként és belátható időn belül visszacsorog a zsebünkbe. Ezt követően a rendszer már csak profitot termel a felhasználó számára. A napelemes áramellátás egy olyan befektetés, amely rögtön telepítést követően megkezdi a ráfordított összeg visszanyerését. A lakossági napelemes beruházások megtérülési ideje számos tényezőtől függ. A kiválasztott rendszer megvásárlása és annak telepítési költségei határozzák meg azt az összeget, melyet az adott rendszernek vissza kell termelnie. A termelés hatékonysága, és ezáltal a visszatérülés gyorsasága a függ a rendszer méretétől és a minőségétől, a panelek mennyiségétől, a tető tájolásától és dőlésszögétől, és a környéken található árnyékoló épületektől vagy fáktól, valamint az éghajlattól, vagyis az ingatlan földrajzi elhelyezkedésétől. Minél jobb adottságokkal rendelkezik az ingatlan és minél nagyobb teljesítményű rendszert választunk, annál nagyobb lesz a megtérülés is. A megtérülés idejét fix költségekkel, napi árfolyamon lehet kalkulálni, ám az energiaszolgáltatók növekvő egységárai miatt a megtérülési idő általában rövidebb a kezdetben várható időtartamnál.

A napelemek hatékonysága a gyártási technológiák fejlődésével folyamatosan növekszik. Ma már sokkal nagyobb hatásfokú rendszerek érhetők el a piacon, mint 30 évvel ezelőtt – bár az elsőként telepített napelemek még a mai napig is kitartóan működnek, és az akkoriban becsülteknél jobb hatásfokon teljesítenek, tehát életciklusukon sem fogott az idő vasfoga. A telepítés és az anyagköltség rengeteget csökkent az elmúlt évtizedekben, így már egyre több család számára elérhető alternatívát jelent a környezetbarát energiatermelés. A rendszer kiépítéséhez különféle állami támogatások és központi pályázatok is segítséget nyújtanak, amivel akár 50%-kal olcsóbban juthatunk hozzá a saját rendszerünkhöz. A támogatásoknak köszönhetően kevesebb anyagi befektetésre van szükség, így a megtérülés ideje akár több évvel is csökkenhet, már a telepítés pillanatában.

A fotovoltatikus energiatermelő rendszerek előnye nemcsak a villanyszámla csökkenésében mérhető, hanem csökken a háztartás szén-dioxid-lábnyoma, környezeti terhelése és jelentősen megnövekszik az ingatlan értéke is. A napelemes rendszerekre még támogatás nélkül is megéri beruházni, hiszen más fejlesztésekkel és otthonfelújítási munkákkal szemben, megtermelik a kiépítésre fordított összeget. Támogatással finanszírozva pedig még hamarabb lehetünk újra a pénzünknél!