Napelem és napkollektor – tisztázzuk az alapfogalmakat!

A köznyelvben sokszor szinonímaként használják a napelem és a napkollektor kifejezéseket, azonban – noha mindkét rendszer a Nap tiszta energiájával működik – lényeges különbség, hogy a napelem villamosenergia igényünket, míg a napkollektor melegvíz igényünket tudja biztosítani a napenergia segítségével.

Napkollektor

A napkollektor egy csövekből álló rendszer, amelynek célja a melegvíz előállítása. A napenergia segítségével a kollektorokban áramló folyadék felmelegszik, amely egy hőszigetelt tartályban tárolva melegen tartja a vizet. Az ilyen rendszerek alkalmasak a mindennapi melegvíz előállítására, illetve bizonyos feltételek mellett akár fűtésrásegítésre is.

Fűtésrásegítésre az épület megfelelő hőszigetelése, valamint alacsonyabb hőmérsékletű fűtésrendszerek alkalmazása (padlófűtés, falfűtés) esetén a legalkalmasabb, főként ősszel és tavasszal átmeneti jelleggel. Télen a használata multifunkciós hőtárolóval ajánlott.

Napelem

Ezzel szemben a napelem olyan eszköz, amely a napfény elektromágneses sugárzását villamosenergiává alakítja. Hogyan? A sugárzás elnyelődésekor generálódó mozgásképes töltött részecskéket a napelembe beépített elektromos tér rendezett mozgásra kényszeríti, ezzel egyenáramot hozva létre.

Az így létrejött egyenáramot a napelemes rendszerek egyik legfontosabb komponense, az inverter alakítja át a közüzemi hálózatnak megfelelő feszültségű váltóárammá. Egy korszerű inverternek azonban ma már egyéb, biztonsági, termelésoptimalizálási vagy akár vezérlési funkciói is vannak.

Miért éri meg napelemet telepíteni

A megtermelt villamosenergiát, akár mi magunk is felhasználhatjuk otthonunk klimatizálására (akár hűtésre, akár fűtésre). Továbbá a lakásban található elektromos fogyasztók (akár egy hibrid vagy teljesen elektromos autó) elektromos árammal való ellátására, vagy az inverter segítségével visszatölthetjük a hálózatba.

Napos, derűs időben átlagosan 1 kW erősségű sugárzás jut minden négyzetméter felületre. Hazánkban a napi éves átlagos napsugárzás 3,17 kW négyzetméterenként. Ez a sugárzás bőven lehetővé teszi a lakossági mennyiségű elektromos áram vagy melegvíz megtermelését napenergia segítségével.

Szeretne még többet megtudni a napelemekről? Olvassa el további bejegyzéseinket!