Tudástár

Összeállításunkból megtudhatja, hogy milyen előkészületek, dokumentumok szükségesek a napelemes rendszerek telpítéséhez és milyen lépésekből áll a folyamat! 

Milyen engedélyek, dokumentumok szükségesek a rendszer engedélyeztetéséhez?

A napelemes rendszerünk hálózatra történő csatlakoztatásához, azaz a visszatápláláshoz az adott területen működő áramszolgáltató engedélye szükséges. Ennek a folyamatnak természetesen minden elemét átvállaljuk. Az ügyintézéshez a: 

9

Fogyasztó adataira

9

Fogyasztási hely adataira

9

Tulajdoni lapra

9

Helyszínrajzra

9

A mérőhelyről készült fényképekre

lesz szükségünk. A dokumentumok birtokában rövid időn belül beszerezzük a szükséges engedélyeket. Ez a hozzájárulás lehetővé teszi a központi hálózatra való csatlakozást és az elszámolást.

A domumentumokat elküldheti nekünk e-mailben, felmerülő kérdés esetén keressen minket elérhetőségeinken! 

 

Vegye fel velünk a kapcsolatot hogy mihamarabb környezetbarát életmódra válthasson!

Hogyan zajlik a naplelemtelepítés folyamata?

A napelemes rendszerek telepítésének folyamata csupán néhány egyszerű lépésből áll:

9

Időpontegyeztetés

Kérjen időpontot Tőlünk díjmentes felmérésünkre. 

9

Villanyszámla

A személyes találkozóhoz készítse elő villanyszámláját, melynek segítségével pontosan kiszámolhatjuk, mekkora a fogyasztása, és mekkora napelemes rendszer képes fedezni az igényeit!

9

Felmérés

A felmérés során figyelembe vesszük a tető tájolását és az ingatlan adottságait, végül pedig tájékoztatjuk a lehetőségeiről.

9

Árajánlat

Rövid időn belül elkészítjük az Ön számára legmegfelelőbb rendszerről szóló árajánlatunkat.

9

Engedélyeztetés

Amint elfogadja ajánlatunkat, megkezdjük a teljes körű ügyintézést/engedélyeztetést. Önnek semmit nem kell tennie, mindent elintézünk Ön helyett!

9

Telepítés

Megkezdjük a telepítési munkát. Felszereljük a napelemeket, az invertert és bekötjük a hálózatba a rendszert.

9

Számlázás

A telepítés végeztével kiállítjuk a számlát. Előleget soha nem kérünk, Önnek csak akkor kell fizetnie, ha a ránk bízott munka elkészült. 

Mi történik a napelemek telepítését követően?

A készre jelentés megtörténte után:

 • A szolgáltató megküldi a szolgáltatói szerződéseket (Hálózat használati-, Hálózat csatlakozási szerződés és Üzemviteli megállapodás) A szolgáltatónak 15 napja van a szerződések megküldésére, gyakorlatban 1 héten belül megérkezik.
 • A szerződések visszaküldése után 15 napja van a szolgáltatónak, arra, hogy a mérőhelyi munkát megrendelje. (gyakorlatban 1 hét alatt szokott megérkezni
 • A szolgáltató a mérőhelyi munka megrendelését követő 8 napon belül jelentkezik időpont egyeztetésre

Az invertert az ad-vesz óra felszereléséig

TILOS

hálózatra kapcsolni, azaz üzemeltetni!

Az óracsere elvégzését követően:

Eljuttatjuk a lezáró dokumentumot, mely tartalmazza:

 • a szerződést (Otthonfelújítási támogatásnak megfelelően)
 • az eredeti számlát
 • a tételes számlamellékletet
 • az inverterre vonatkozó adatlapot
 • a napelemre vonatkozó adatlapot
 • lezáró dokumentum a garancia érvényesítéséhez
 • szolgáltatói szerződéseket
 • Otthonfelújítási támogatás esetén 1.számú mellékletet (díjtáblázat)
 • Otthonfelújítási támogatás esetén 5. számú melléklet ( 450eft/kw díjnyilatkozat)

Továbbá:

 • Segítünk beállítani a termelés monitorozásához az applikációt
 • A szolgáltató részszámlát állít ki a leszerelt óra alapján.
 • A részszámla megérkezését követően nem érkezik több számla, mivel éves elszámolásra állt át. Készre jelentés során írásban kértük a havi részszámla 0-ra állítását.
 • Amennyiben a szolgáltató mégis állít ki számlát az ugyfelszolgalat@elmuemasz.hu mail címen lehet kérni a számla törlését és a 0-ra történő állítást.
 • Az Energi App-ban követhető a számlázás, de az új óra 1-1,5 hónap után kerül fel a szolgáltató rendszerébe.
mérőhely villanyóra

A villanyórán az. 1.8.0 mutatja a fogyasztott mennyiséget

mérőhely villanyóra

A villanyórán a 2.8.0 mutatja a betáplált mennyiséget

Az éves számla a betáplált és az elfogyasztott mennyiség különbözete alapján kerül megállapításra. A napelemes rendszer által előállított mennyiség az inverteren követhető, azonban a megtermelt mennyiség nem azonos a betáplált mennyiséggel, mivel a megtermelt és a betáplált mennyiség különbözete került elfogyasztásra az otthoni hálózatban.
GYIK

Gyakori kérdések

u

Milyen eszközök szükségesek a napelemes rendszerek működéséhez?

 • napelemek
 • inverter
 • tartószerkezet
 • megfelelő villanyóra
 • közüzemi (elektromos) hálózat
u

Mi történik áramszünet esetén?

Szigetüzemű hálózat esetén áramszünet esetén is van áram, de jelenleg normál lakossági telepítéseink során nem elterjedt még ez a megoldás. Mivel a megtermelt áramot a közüzemi hálózatba juttatjuk vissza és felhasználáskor annak segítségével juthatunk áramhoz, a közüzemi hálózatban fellépő hiba okozta áramszünet esetén nem tudunk villamosenergia-szolgáltatást igénybe venni.

u

Hány év garancia van a rendszerekre?

A több évtizedes múltra visszavezethető tapasztalatoknak köszönhetően ma már tudjuk, hogy legalább 20-30 éven át működőképesek maradnak a napelemek. Jelenlegi ismereteink szerint a napelemek a garanciaidőn túl is megállják helyüket, hiszen a gyártók garantálják, hogy a feltüntetett névleges teljesítményük 80%-át tudják termelni a garanciaidőszakon túl is.

u

Hogyan kell karbantartani a napelemeket?

A napelem az időjárásnak köszönhetően öntisztuló, mivel a csapadék eltávolítja a napelem felületén található szennyeződéseket. Ennek köszönhetően nincs szükség karbantartásra, de javasoljuk, hogy néhány évente kérje szakértő segítségét a tartószerkezet és a hálózathoz kapcsolódó kábelek átvizsgálásához.

u

Hogyan működnek a napelemek?

A napelemekre érkező elektromágneses sugárzást a napelemek úgy alakítják villamosenergiává, hogy a sugárzás elnyelődésekor generálódó mozgásképes töltött részecskéket a napelemekbe beépített elektromos tér rendezett mozgásra kényszeríti, ezzel egyenáramot hozva létre. Az így létrejött egyenáramot az inverter a közüzemi hálózatnak megfelelő feszültségű váltóárammá alakítja át és a közüzemi hálózatba juttatja.

u

Miért járok jól a megtermelt áram visszatáplálásával?

50 kW-ig az áramot a villamosenergia-rendszert üzemeltető szolgáltató köteles visszavenni azon az áron, amelyen azt értékesíti. Ennek a szaldós elszámolásnak köszönhetően, amennyiben a jól működő, megfelelő méretezésű rendszerünk általi napenergia-termelésünk lefedi a szükségleteinket, könnyedén elérhető a 0 forintos villanyszámla.

u

Hogy lehetnek ennyire tartósak a napelemek?

A napelemek több, mint 50 éve ugyanazon az elven működnek, gyártási technológiájuk ugyanakkor rohamosan fejlődik. Előállításukhoz edzett üveget használnak a gyártók, ezért időjárásállóak, az átlagos eső, jégeső, hó vagy szél nem tud kárt tenni a napelemekben. A panelek nem tartalmaznak mozgó alkatrészeket, ezért a szakemberek által felszerelt gyári rögzítőknek köszönhetően sokáig tartósak maradnak.

u

Mennyi panelre lehet szükségem?

A napelemek száma ingatlanonként változik  az energiafelhasználás, a napsugárzás és az épület mérete, tájolása, illetve egyéb tényezők alapján.  A díjmentes felmérést követően kiszámoljuk mennyi energiára van szüksége, és mekkora rendszerrel fedezheti áramigényét.

Kérdése van? Írjon nekünk!

Cím

2142 Nagytarcsa, Déri Miksa u. 4.

Telefonszám

06 (21) 388-9000

E-mail

info@napvelem.hu